VIDEO Tehnologia fascinantă grație căreia această dronă a întrecut doi piloți experimentați

de: Ciprian Ioana
27 07. 2021

Grație noilor tehnologii, dronele inteligente pot ajunge din punctul A în punctul B, fără să se încurce pe drum. Această dronă, însă, face mult mai mult.

Spre deosebire de mașinile cu conducere automată, dronele autonome au fost învățate să recunoască trasee și să ajungă în siguranță la destinație. Dar ar putea vreodată învinge un pilot uman într-o cursă? Cu alte cuvinte, sunt capabile să-și pună la treaba tehnologia pentru a fi mai rapide?

Până acum, răspunsul era NU. Dar cercetătorii de la Universitatea din Zurich au arătat că se poate.

VIDEO Drona inteligentă care câștigă orice cursă

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich (UZH) au creat un algoritm care a permis unei drone echipate cu sisteme de inteligență artificială să învingă doi piloți umani pe o pistă de curse experimentală.

În trecut, cercetătorii au construit modele simplificate de sisteme de cvadrotor sau căi de zbor pentru a calcula traiectoria optimă. De data aceasta, însă, au luat în considerare pe deplin limitările dronei.

„Ideea cheie este, mai degrabă decât să atribuim secțiuni ale traiectoriei de zbor unor puncte de parcurs specifice, că algoritmul nostru spune doar dronei să treacă prin toate punctele de parcurs, dar nu cum sau când să facă asta”, a spus unul dintre cercetători, Philipp Foehn.

Pentru această cursă – inteligența artificială vs. persoane reale – cei care s-au ocupat de experiment le-au permis piloților umani să se antreneze pe circuit, astfel încât comparația să fie corectă. Au configurat camere externe pentru a trimite poziția exactă a dronei către algoritm în timp real. Odată ce au fost antrenați atât oamenii cât și sistemul AI, algoritmul i-a învins pe oameni la fiecare tură.

Următorul pas este de a face sistemul mai puțin solicitant din punct de vedere al calculului și de a-i permite să funcționeze cu propriul bord, fără să mai fie nevoie de camere externe.

„Acest algoritm poate avea aplicații uriașe în livrarea coletelor cu drone, inspecție, căutare, operațiuni de salvare și multe altele”, a spus șeful UZH, Grupul Robotică și Percepție, Davide Scaramuzza

Rezultatele acestui experiment sunt binevenite, pentru că ar putea duce la drone mai eficiente pentru salvări, livrări și alte activități de acest fel. Ce a ieșit – poți vedea în videoul de mai jos: